Film

A majmok bolygója: Lázadás - filmajánló

2011. 09. 21. • Szerző: vargaakos
A majmok bolygója: Lázadás - filmajánló

Érthető volt az előzetes szkepticizmus, hiszen egy olyan mondakör feltámasztására vállalkozott Rupert Wyatt és csapata, mely már tíz éve sem bizonyult korszerűnek. A Lázadás azonban kitűnő példa arra, mennyi mindent ki lehet hozni egy előzményfilmből, ha az alapanyag jó kezekbe kerül.

Az eredeti, 1968-ban készült Majmok bolygója a még mai szemmel nézve is borzongató utópisztikus jövőkép ábrázolásának köszönheti évtizedek alatt egyre gyarapodó rajongói táborát. Bár a folytatások minősége meg sem közelítette az elődöt, az 1973-ban készült ötödik résszel bezárólag az összes film komoly anyagi hasznot hozott. Mivel 2001-ben Tim Burton már készített remake-et az első darabból, így a mai Hollywoodnak az előzmények feldolgozása maradt.

A történet napjainkban játszódik, amikor is Will Rodman doki (James Franco) az Alzheimer-kór ellenszerén dolgozik. A majmokon történő tesztelés során azonban kiderül, hogy a szer az agysejtek számát is szaporítja. A Rodman által nevelt csimpánz, Caesar, genetikai úton kapta meg az anyagot, idővel tehát ráeszmél képességeire és a többi emberszabásút mozgósítva támadásba lendül az őket elnyomó emberek ellen. Mindeközben egy elnagyolt szerelmi szál, valamint a kapitalista cégvezető ármánykodásai is színesítik az eseményeket, hogy aztán egy kiváló csatajelenettel érkezzen el a tetőpont.
 
A Lázadás viszonyrendszere első blikkre az 1968-as előd inverzének tűnhet; az alkotók több tucat apró utalással mutatják meg, milyen események járultak hozzá a majmok későbbi viselkedéséhez. Ezek, amellett, hogy ügyesen idézik meg az első filmet, magyarázatként is szolgálnak (például a '68-as eredetiben többször megjelenő "emberlocsolásra"). Az eltűnt űrhajóról szóló, itt-ott megjelenő hírtöredékek pedig elsőrangú kiegészítő elemként funkcionálnak. Ezenfelül, az alkotók képesek voltak egy teljesen új perspektívába helyezni az ember - majom kapcsolatot; a lassan kibontakozó cselekmény fő pillére a Franco által megformált kutató és Caesar bensőséges viszonya. E vonal pedig mindvégig hiteles. James Franco alakítása, bár nem ér fel a 127 Óra jutalomjátékához, kellően visszafogott és pontos ahhoz, hogy ne harapóddzon el a giccsfaktor. Dicséret illeti azonban Andy Serkist is, aki Gollamként és Kongként már bizonyította rátermettségét az efféle szerepekre. Az agytröszt Caesar arcrezdüléseit vérprofin kelti életre, mély, érzelmes tekintete egyszerűen lenyűgöző, mindez pedig a jelentős CGI utómunkát figyelembe véve is bámulatos teljesítmény.
A Lázadás azon kevés filmek egyike, melyeknél a lassú felvezetés is érdekfeszítő, a vásznon mély konfliktusok okoznak katarzist, emellett hosszú idő óta az első mozi, melynél rövidnek érezhető a 105 perces játékidő. No, szó sincs kiforratlanságról vagy hanyagságról, egyszerűen csak öröm volt egy olyan filmet nézni, amely a tökéletes látvány mellett végig feszes, precíz és nem utolsósorban, élvezetes. Ritka az ilyen manapság, tessék megbecsülni.
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
vargaakos
Szabadkígyós
Férfi
1991
Követem
'A jól megcsinált dolog jobb, mint a jól elmondott.' - kritika a Némafilmes-ről
Szükségtelen felvarrás - A tetovált lány
Az élet fája
Filmbe oltott terápia 50% dráma, 50% humor, 100% hitelesség
REC 2 - DVD ajánló
Másnaposok 2 - DVD ajánló
Fertőzés - Hipochonderek horrorja
Csirke, törpe, örömlányok avagy a Soerii & Poolek formáció
Drive - Gázt!
Förtelmes főnökök - filmajánló
Élve eltemetve
A majmok bolygója: Lázadás - filmajánló
Scott Pilgrim a világ ellen
Rendezői portré - Zack Snyder; az extravagáns effektek és lassítások fanatikusa
A szemüveges dumagép: Interjú Szöllősy-Csák Gergellyel
Rendezői portré - M. Night Shyamalan: Az indiai filmmágus tündöklése és hanyatlása
Super 8 - Film ajánló
Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk könyvajánló
Transformers 3.

« Előző cikk
Következő cikk »
Élve eltemetveÉlve eltemetve
Néhány hónappal ezelőtt sokan az egekig magasztalták Danny Boyle-t, amiért egy szűk térben játszódó, egyszereplős filmet ...
Scott Pilgrim a világ ellenScott Pilgrim a világ ellen
Úgy tűnt, hogy a Haláli Hullák Hajnala őrült zombis fricskáival, vagy a Vaskabátok akcióval és humorral teletűzdelt jeleneteivel ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: