Film

Antikrisztus (Antichrist) - 2009, DVD ajánló

2012. 03. 16. • Szerző: slawter
Antikrisztus (Antichrist) - 2009, DVD ajánló

"A makkok akkor is csak potyogtak a tetőre, és csak potyogtak... potyogtak. És csak haltak... haltak. És akkor értettem meg, hogy minden, amit eddig szépnek találtam az Édenben, lehet, hogy valójában visszataszító."

 

Miután egy pár elveszti egyetlen gyermekét, az anya összeroppan és kezelésre szorul. Férje, aki terapeutaként dolgozik, elhatározza, hogy ő maga fogja kezelni kedvesét, mivel a házasságuk és a jövőjük forog kockán. A férfi úgy dönt, hogy az "Éden" nevű helyen, egy eldugott kis kunyhóban próbál segíteni feleségén, akinek állapota fokozatosan romlik és még mélyebbre kerül a depresszió marasztaló őrületében.
 
Lars von Trier saját fájdalmát és érzéseit vette alapul, mikor művét szerkesztette, így a pár tortúrája bizonyos fokig az ő - forgatókönyv írása közbeni és a rendezés alatti - lelkivilágának kivetülése. Azonban az Antikrisztus jóval több, mint egyfajta bensőség lenyomata. A film ugyanis figyelmen kívül hagyva a racionalitást, szabályokat és sémákat félrelökve egy olyan történetet mesél el, amely a néző velejéig hatolva képes sokkolni, borzongatni és szadista mesterként játszani a mozgókép végéig heves ingereknek kitett idegrendszerén.
 A két névtelen főszereplő szenvedése jogos gyötrődés, mindketten hozzájárultak ahhoz, hogy idáig jussanak, azonban a nő - aki különleges, misztikus kutatást folytatott több évig - a legnagyobb áldozat. A bűntudat által generált önsanyargató érzések kínzó erővel marnak lelkébe, társa segítsége is hiábavalónak bizonyul az idő előrehaladtával, az Éden pedig a javulás kertje helyett a pokol von Trier-i bölcsőjévé avanzsál.
 A dán mester provokatív, botrányos és ezernyi más jelzővel illethető, cizellált rendezéstechnikája ezúttal is telibe talált. A vad szexualitás, a naturalista és brutális erőszakosság - a nemi szervek megcsonkításai is totálplánban kapnak helyet -, valamint a bizarr, undorító és tébolyult momentumok, bőkezűen adagolva, mesterien kivitelezve jelennek meg a vásznon. Ezek legfőbb célja kétségkívül a néző elborzasztása, szellemi támadása, rendkívül hatásos módon.
 A Lars von Trier-i rémálom azonban fele ennyire sem lenne zseniális, ha nem olyan kiváló színészek játszottak volna benne, mint a labilis, megbomlott elméjű feleséget alakító Charlotte Gainsbourg és a szintem már teljesen tönkrement házasságot és kedvesét - aki iránt már rég nem táplál gyengéd érzelmeket - megmenteni igyekvő férjként küzdő és Willem Dafoe. A páros kapcsolata indulatokkal és feszültséggel teli, magában hordozza a reményvesztettség és a beletörődés érzését, a film felétől pedig teljesen kifordul eredeti medréből. Dafoe, aki a tudomány embereként van jelen a műben, fokozatosan olyan ingerek hatásának van kitéve, amik szépen lassan összerombolják eddigi világképét és értékrendjét. Charlotte Gainsbourg még partnerén is túltéve, káprázatos játékával elképesztően hitelesen és megrázóan hozza a bűnei súlya alatt fizikailag és szellemileg is kikészült és az őrület ködében kavargó nőt.
 Az Antikrisztust lehetetlen beskatulyázni bármelyik műfajba is, ugyanis olyan széles skálán mozogva és egyedien tárul elénk a rendező elméjének tartalma, mint kevés más filmben. Lars von Trier zseniális, roppant erőteljes és intenzív alkotása sokaknak összefüggéstelen, hatásvadász, beteges, nőgyűlölő, perverz és abszurd mozgóképegyvelegnek tűnhet, azonban értelmezéséhez - ha egyáltalán szükség van rá - nagyban hozzájárul az önmagát marcangoló róka szájából elhangzó mondat: "A káosz uralkodik!".
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 

 


Szerző:
slawter
Győr
Férfi
1991
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Torrente ismét lecsapTorrente ismét lecsap
Mindenki kedvenc részeges, szexista, antiszociális zsaruja visszatér és újra lecsap a mozivásznon. ...
Halál a hídon - Blow outHalál a hídon - Blow out
Most tekintettem meg, és muszáj, hogy pár gondolatot megosszak erről a baromi jó Brian de Palma- John Travolta koprodukcióról. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: