Tippek

Az általános újságírás alapjai dióhéjban

2013. 01. 10.

 

HÍRÉRTÉK:
Az újságírás lételeme, nélküle csak üres szócséplés lenne a zsurnalizmus. A hír maga az információ, régiesen szólva az ’újság’; újdonsült információ, vagyis széles körben még nem ismert adatok halmaza. A hír valami inger vagy esemény interpretálása, vagyis a világon az információk száma végtelen, bármi lehet hír. A hír értéke dönti el, hogy érdemes e foglalkozni vele (leírni, elolvasni). A hírérték felismerése újságírói ösztön (’jó szimat’), de a kötött műfajok (kritika, interjú, tudósítás, stb.) tárgya behatárolja a hír forrását. Például ha egy mozi premierre vagy hivatalos, nem a napi politikáról fogsz írni, hanem a vetítésről.
 
OBJEKTIVITÁS:
Minden újságírói tanóra első megtanulandó témája: az objektivitás. Ez különbözteti meg az újságírót a zugfirkásztól. Vagyis tényleges, tárgyilagos, részrehajlás nélküli, elfogulatlan és személytelen a hangvétel. A leggyakoribb hiba az internetes újságírásban az objektivitás csorbulása vagy teljes hiánya. Nincs tökéletes objektivitás, de törekedni kell rá! A szubjektivitás, vagyis a személyes hangvétel, az első szám első személyes mondatok („úgy gondolom…”;”szerintem”; ill. ”láttam, hallottam” stb.) nem újságba, magazinba valóak! A bloggerkedés és a naplóírás ismérve ez. Legyen szemed előtt, hogy egy nagy közösségnek (olvasók) írsz, nem önmagadnak vagy a személyes ismerőseidnek! Ez azt jelenti, hogy közel 13.5 millió potenciális olvasód van, ha magyarul írsz, ugyanis ennyien értenék meg a világon. Ez felelősséggel jár, és persze a szabályok ismeretével és betartásával.
 
KÖZLÉS:
Az általános újságírás nem meggyőzni akar (ezt nevezik propagandának), vagy prédikálni, hanem csak közölni. Nem az érzelmekre akar hatni, hanem a rációra, az értelemre. Éppen ezért a retorikai műfogásokat illik mellőzni, és ha érvelésre adod fejed, az legyen inkább deduktív (általánosból az egyesre), mivel az induktív módszer (egyesből az általánosra) a sztereotípiák forrása. Nem tanítani akar az újságíró vagy meggyőzni, hanem közölni, méghozzá híreket.
 
NYELVTANILAG HELYES:
Az íráskészség és írástudás még nem elég, ezek csak az alapok! A ’már leérettségiztem nyelvtanból’ sem elég, még ha jelesre is sikerült; ugyanis a nyelvtan folyamatos tanulást és gyakorlást igényel, mert a nyelv folyamatosan változik, és gyakorlat teszi a mestert. A helyesírás ellenőrző a szövegszerkesztőkben nem javító tanár, sokat hibáznak! Ha szükséges, ne légy lusta a helyesírási lexikonokat fellapozni, ha valamiben nem vagy biztos, vagy valamit nem tudsz. Az internet hemzseg a hejesírási hibáktól, ne szaporítsd őket…
 
STILISZTIKA:
Egy adott téma leközlése mindig személyes jellegű szellemi munka, így mindenki máshogy ír ugyanarról a dologról. A stílus az ember! Ne elégedj meg az egyszerű hétköznapi szavakkal, a tőmondatokkal, légy kreatív, az írás is művészet, hiszen az irodalom része. A költői eszközök használata nem szégyen, színesítik, dúsítják és árnyalják a mondanivalót. Stilisztikai ismeret nélkül írni olyan, mint fél lábbal focizni.
 
Journality.hu
2013 Január
 
Kőszegi Ádám (Adams)

 


« Előző cikk
Következő cikk »