Könyv

Bill Bryson: Shakespeare - Az egész világ színház - Könyvajánló

2013. 07. 18. • Szerző: Sisonyomozo
Bill Bryson: Shakespeare - Az egész világ színház - Könyvajánló

Egy Shakespeare tudós szerint „Minden Shakespeare-életrajz öt százalék tényből és kilencvenöt százalék feltételezésből áll össze.” A könyv célja az volt, hogy csokorba gyűjtse a tényeket, melyeket írásos bizonyítékokkal alátámaszthatóan tudunk róla.

„Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében...”
(Ahogy tetszik II. felvonás 7. szín; fordította Szabó Lőrinc)
 
Kíváncsisággal fogadtam a könyvet, mely Shaespeare életéről és munkásságáról szól, színháztörténeti tanulmányaim során megtanultam, sokszor mennyire kétes információk terjednek az Erzsébet-korról. Például Shakespeare-t általában Erzsébet-kori szerzőnek titulálják, holott darabjainak jelentős részét Jakab uralkodásának idején írta.William életéről kevés pontos dolgot tudunk, egész pontosan négyet: a keresztelője dátumát (április 26.), esküvőjét és amikor kétszer gyermeke született (Susanna és másodszor az ikrek: Judith és Hamnet). Egy Shakespeare tudós szerint „Minden Shakespeare-életrajz öt százalék tényből és kilencvenöt százalék feltételezésből áll össze.” A könyv célja az volt, hogy csokorba gyűjtse a tényeket, melyeket írásos bizonyítékokkal alátámaszthatóan tudunk róla.
Nem volt könnyű dolog, ugyanis munkásságát tekintve csupa írnokok által feljegyzett, többnyire téves darabok maradtak fenn, illetve hamosítványok, valamint a legnagyobb értéket képviselő Mr. William Shakespeare vígjátékai, történelmi drámái és tragédiái, melyet a világ „első fólió"-ként ismer. Ezt Shakespeare két barátja és egyben munkatársa, John Herminges és Henry Condell gyűjtötték egybe. Ez tizennyolc lényeges drámát tartalmaz, melyek nélkül ma valószínűleg nem Shakespeare-t tartanánk az angol drámairodalom koronázatlan királyának.
A könyvből megtudhatjuk, hogy Willnek nem maradt fenn kézírásos dokumentuma, csupán a végrendelete végén szereplő „általam írt" megjegyzés és mindösszesen hat aláírása, ebből három a végrendeletén, melyről elképzelhető, hogy gyenge állapota miatta nem is ő maga írta alá. De hasonlóképp van ez a portréjával is, valamint nevével is: ő maga egyetlen fennmaradt aláírásában sem írta alá Shakespeare-ként. Akit érdekelnek hasonló érdekes tényeg a világ egyik legismertebb írójáról, annak ezt a könyvet tudom ajánlani!
A könyv Shakespeare születésétől haláláig végigveszi a tényeket, amiket ma tudni lehet Williamről. Bár az első fejezetben kikötötte, hogy csupán a dokumentumokkal igazolt tényeket szeretné felsorakoztatni, gyakran említ elméleteket, egyéb történeteket is. Sajnos a könyv írója hajlamos volt terjengős kitérőket írni majdnem mindenről, ami Shakespeare korában jelentősnek számított, vagy ami a mai ember számára érdekes lehet a XVII. századból, mint például az öltözködés, a táplálkozás, Erzsébet királynő, vagy a London Bridge.
Kiemeli, hogy Shakespearenek mennnyire fontos volt a nyelvújító munkássága, pl. A Hamletben kb hatszáz olyan szót hallott a közönség, ami a kor írásos emlékei ismeretében akkor hangzott el először. De rendkívül sok kifejezés is tőle ered, amiről manapság nem is tudjuk, hogy az egyik valaha élt legnagyobb drámaíró tollából származik, ilyen pl. Az egyszerűbb utat választja; benne van a pácban; hús a húsából, vér a véréből; lélegzet-visszafojtva; sovány vígasz; két legyet egy csapásra. Említ a könyv egy rövidke idézetet, ami hatalmas igazságot rejt: „ a legtöbb mai írót, úgy képzelem, roppant boldoggá tenné, ha csak egyetlen lexémával is gazdagíthatná a nyelvet.”
Ellenben Shakespeare-rel, Bill írói stílusa kissé köznapi, legalábbis a magyar fordításban mindenképp. Szórakoztatva oktató jellege ellenére nehéz olvasmány, de helyenként a terjengős kitérőknek köszönhetően nehezen érthetővé is válik. A mondanivalója és az összeszedettsége ennek ellenére kiváló.
 
Persze bőven szó esik még benne a mindenki által jól ismert Globe színházról is. William életében és munkásságában ugyanis rendkívül meghatározó szerepet töltött be ez a színház. De szó van még a Queen's Men színtársulatról is, valamint a színészekről is, akikkel együtt játszott. Shakespeare ugynis egyszerre volt színész, rendező, drámaíró és társtulajdonos is. De Bill Bryson remekül összeszedte a Shakespeare szerzőségével kapcsolatos összeesküvés elméleteket is.
Több mint 400 éve hunyt el William Shakespeare, az első próbálkozások pedig az életrajza megírására csak kb 200 évvel halála után voltak. Életének nagy részét még ma is homály fedi. A legjobban azonban a könyv írója, Bill Bryson szerint is David Thomas foglalta össze azt, hogy 400 év elteltével is miért próbáljuk ennyire összerakni Shakespeare életrajzát: „William Shakespeare-ről éppen annyi írás maradt fenn, amennyit egy akkori és olyan társadalmi helyzetű emberrel kapcsolatban várhatunk- mondja. – Csak azért érezzük kevésnek, mert annyira érdekelne bennünket minden vele kapcsolatban. Valójában Shakespeare-ről többet tudunk, mint szinte bármelyik korabeli drámaíróról.”
 
Egy biztos: szinte mindenkit foglalkoztat az élete, a szerzőséggel kapcsolatos kérdései(William szeretett adoptálni a műveihez részleteket, de azok jórészt általa váltak a későbbiek folyamán ismertté). De ki volt vajon Shakespeare? Erre a kérdésre keresi a könyv a választ igazából mindvégig.
 

Ha elsőként szeretnél értesülni a legújabb programajánlókról, lájkold Facebook oldalunkat!

https://www.facebook.com/Programajanlo
Figyelem!
A Facebook újabb szigorítása szerint a klubok, oldalak által felrakott posztok véletlenszerűen, az oldalt kedvelők egy részéhez jutnak csak el. Ha továbbra is látni szeretnétek bejegyzéseinket, akkor az oldalunkon a tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) sorra. Itt létrehozhattok egy listát és megadhatjátok azt is, hogy a hírfolyamban megjelenjünk. Ez minden oldalra, klubra érvényes, amit követtek, ezért érdemes egy kis időt szánni rá, és a kedvenc oldalaitokon ezt a pár kattintást megtenni. Köszönjük!


Szerző:
Sisonyomozo
Budapest

1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Dan Brown és az Inferno rejtélyeDan Brown és az Inferno rejtélye
Találgatások Dantéról, a magyarokról és Brown titkairól, viasz nélkül... ...
Carol McCleary – A gyilkosság alkímiája - KönyvajánlóCarol McCleary – A gyilkosság alkímiája - Könyvajánló
Párizs – szerelem, gyönyörű épületek, romantika, virágok, művészet… Az emberek többségének ezek a szavak jutnak ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: