Könyv

Carol McCleary – A gyilkosság alkímiája - Könyvajánló

2013. 06. 25. • Szerző: Adjiii
Carol McCleary – A gyilkosság alkímiája - Könyvajánló

Párizs – szerelem, gyönyörű épületek, romantika, virágok, művészet… Az emberek többségének ezek a szavak jutnak eszébe, ha a szerelem városáról hallanak. Azonban ebben az esetben szerencsésebb, ha illúzióinkat még a könyv elkezdése előtt elfelejtjük. Carol McCleary könyvét nem lepi el rózsaszín köd. Párizs – gyilkosságok, járványok, prostitúció, alkoholmámor és burjánzó szexualitás. Ebben a világban indul útjára Nellie Bly, amerikai újságírónő.

De ki is az a Nellie Bly?
A könyv makacs, határozott, kitűnő humorú hősnője – eredetileg Elizabeth Jane Cochran 1880-ban egy cikket olvasott a Pittsburgh Dispatchben, miszerint a nők dolga a gyereknevelés és a háztartás vezetése. Ez az elképzelés annyira feldühítette a lányt, hogy azonnal válaszolt a cikk írójának, így kezdődött legendás karrierje. Legtöbben arról ismerik, hogy őrültnek tettetve magát, bekerült a Blackwell-szigeti elmegyógyintézetbe, ahonnan a nők ellen alkalmazott erőszakról tudósított. Megihlette Jules Verne regénye is: 1889-ben útnak indult, hogy 80 nap alatt körbeutazza a Földet, és közben folyamatosan beszámolt élményeiről a New York Worldben. Az út hatalmas siker lett, Nellie a vártnál hamarabb, 72 nap alatt teljesítette a távot. Végül 57 évesen, tüdőgyulladásban halt meg.
 
Lássuk a könyvet. A borító csodaszép, azonban az apró betűk rettenetesen megnehezítették az olvasást. Hiába az izgalmas történet, egy óra olvasás után éreztem, hogy a szemeim pihenésért kiáltanak. Ezért bizony jár a fekete pont, bár ez pozitív is lehet azok számára, akik szeretik, ha egy könyv minél tovább tart. Mondjuk úgy három hónapig.
A történet, illetve az írónő alapos, realisztikus leírásai viszont kárpótolnak a vörös szemekért. A fény városát sötét árnyak szennyezik. Tombol az anarchizmus, egy titokzatos férfi prostituáltakat gyilkol és boncol fel, miközben egy új, ismeretlen járvány pusztít a város szegénynegyedeiben. Ebbe a káoszba érkezik Nellie Bly, a rejtélyes gyilkost a Blackwell-szigeti intézetből egészen idáig üldözve. Nellie önmagában is egy elsöprő személyiség, amolyan századfordulós Bridget Jones, bármilyen bajba keveredik, mindig megoldja azt, talpraesett és kitartó. Azonban az írónő nem elégedett meg ennyivel. Mellészegődik Jules Verne, aki nemcsak Nellie szívét dobogtatja meg, de a gyilkosságokhoz is egy egészen különös módon kötődik. Hatalmas fantáziájával és utánozhatatlan stílusával veszi le az olvasót a lábáról. A trió harmadik tagja Oscar Wilde, az óriási, de kedves és érzékeny medve, akit szintén pillanatok alatt, észrevétlenül szeretünk meg. Nagy név még Louis Pasteur, aki a háttérben csendesen megbújva, de nélkülözhetetlenül segíti a nyomozást, miközben baktériumokra vadászik. Pulitzerrel is találkozhatunk néhány sor erejéig, hiszen nála, a New York Worldnél munkálkodik Nellie.
Az írónő csodás részletességgel festi le a korabeli Párizst, néhol túlságosan is terjengősen, lelassítva a történtet. Ezt ellensúlyozva apró színfoltok tarkítják a sztorit, például, amikor Nellie először találkozik a Zöld Tündérrel, vagyis az abszinttal, és ők ketten egy felejthetetlen estét töltenek együtt.
 
Összességében, nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, új élményekkel és tudással gazdagított. Igazából akkor érzi igazán ember, hogy milyen remek könyv is ez, amikor az utolsó tíz oldalhoz ér. A legvégén, amikor hirtelen összeáll a kép, és megtudjuk, hogy ki a gyilkos, az embert szinte hanyatt vágja a felismerés: Carol McCleary történetében semmi sem az, aminek látszik.


Szerző:
Adjiii
Budapest

1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Bill Bryson: Shakespeare - Az egész világ színház - KönyvajánlóBill Bryson: Shakespeare - Az egész világ színház
Egy Shakespeare tudós szerint ;Minden Shakespeare-életrajz öt százalék tényből és kilencvenöt százalék feltételezésből áll ...
Érdekesen unalmas – Daniel Glattauer: Örökké Tiéd - KönyvajánlóÉrdekesen unalmas – Daniel Glattauer: Örökké
A Gyógyír északi szélre és A hetedik hullám után újabb Daniel Glattauer regény jelent meg magyar nyelven, Örökké Tiéd címmel. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: