Film

Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

2011. 10. 17. • Szerző: NSI16
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

Sinka Brigitta 83 éves sakkmester többszörös magyar válogatott játékos, olimpikon, több mint 70 nemzetközi és országos sakkverseny eredményes résztvevője. Több mint 50 éves profi sakkozói pályafutása során számos hírességgel került kapcsolatba, (Bobby Fischer, Boris Spaskiij, Tahl..) kalandos élete során több tízezer gyermek sakk szimultán versenyét szervezte meg. Brigitta néni 9757 különböző, regisztrált és igazolt szimultán sakk játszmán van túl, és célul tűzte ki, hogy eléri a bűvös 10.000-es számot, így állítván be egyedüli világrekordot.

 

A békésszentandrási tanyavilágból származó magyar asszony már fiatal lány korában győztes játszmát vívott a falu plébánosa ellen, aki akkor Dél-Magyarország sakkbajnoka volt. Sakktudását édesapjával, vitéz Sinka Mátyással folytatott végeláthatatlan éjszakákon át tartó sakkjátszmák során és önmagát képezve szerezte meg. Sakkelméletet hivatalosan sohasem tanult. Az 50-es években a TSZ-esítés következtében a családi tanyát elveszítették, Brigitta pedig rákényszerült, hogy elhagyja szülőfaluját. A budapesti M.É.H vállalatnál helyezkedett el, de sportkarrierje mindig is elsőbbséget élvezett. Elhatározta, hogy a magyar ifjúsággal megismerteti a sakk szépségeit. A folyamatos nemzetközi, országos és válogatott szereplések mellett, a sportág népszerűsítésének érdekében, eleinte saját elhatározásból tömeges sakkszimultánokat kezdett szervezni a táborozó gyerekeknek országszerte. Gálfy bohóccal és Pataki Ferenc fejszámolóművésszel együtt gondoskodott fiatalok tízezreinek minőségi szórakoztatásáról.
 
Brigitta néni több mint három évtizedes élsportolói tevékenysége során mindig a legjobb 10 között végzett. A magyar mesternő korát meghazudtoló módon napjainkban is fáradhatatlanul ad sakk szimultánokat az ország minden pontján. Édesapja várományosaként 2006-ban a v.Habsburg József Árpád magyar királyi herceg, főkapitány által vezetett eredeti és jogfolytonos Vitézi Rend tagjává vált.  Áldozatos és önzetlen sporttevékenységéért a Rend főkapitánya „Rendkívüli Okirat Dícsérő Elismerés”-ben, valamint „Bronz Érdemkereszt” kitüntetésekben részesítette.
 
A sport, az ifjúság és a nemzet iránti töretlen elkötelezettségéért, példamutató életútjáért idén auguasztus 20-a alkalmából dr. Schmidt Pál Köztársasági Elnök Úr a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje” kitüntetést adományozta részére.
 
Néhány héttel ezelőtt Brigitta néni átvehette a VOSZ (Vállalkozók Országos Szövetsége) által alapított Békés megyei „Príma” díjat is, ahol beszédet mondott Demján Sándor, aki úgy nyilatkozott, hogy szívesen látná Brigitta történetét valamelyik közszolgálati televízió műsorán.
 
Még 243 sakkjátszma van hátra az áhított 10.000-ig. Kalandos életéről, családjáról, világrekord-kísérletéről dokumentumfilm készült „A Tábla Királynője- 10.000 játszmával a csúcsig” címmel. A filmet Független Nemzeti Filmalkotók Közössége készítette, Brigitta életútjához méltó módon önzetlenül, minden anyagi vagy más ellentételezés nélkül. A dokumentumfilm díszbemutatója a Művész mozi Chaplin termében volt idén Június 6-án nagyszámú érdeklődő, neves meghívottak és több sajtóorgánum jelenlétében.
A filmben hangsúlyos szerepet kap a rekordkísérleten túlmenően Brigitta édesapjának, vitéz Sinka Mátyásnak I. világháborús viszontagságai, a róla elnevezett közhasznú alapítvány tevékenysége, a Vitézi Rend, és az 50-es években bekövetkező tanyavilág- pusztulás. A produkció narrátora a legendás Sinkovits Imre fia, Sinkovits- Vitay András, akit a mai fiatalság a „Jóbarátok” című sorozat Chandlere, vagy a „Gyűrűk Ura” trilógia Boromir-jának magyar hangjaként.
 
Brigitta szülőfalujában, a kézicsomózású perzsaszőnyeg-készítésről elhíresült Békésszentandráson Október 21-én mutatják be a „Tábla Királynőjét”, ahol díszvendégként jelen lesz a film címszereplője, valamint a film alkotói is.
 
 
Nagy Sándor István

 


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
Drive - Gázt!Drive - Gázt!
"A stílus annyi, mint tudni, hogy ki vagy, hogy mit akarsz mondani, és fütyülni minden másra." Kim Cattrall színésznő szavai ...
Förtelmes főnökök - filmajánlóFörtelmes főnökök - filmajánló
Seth Gordon új filmje mindennapos problémát dolgoz fel nagy sztárokkal a kisebb szerepekben, tabuk és pironkodás nélkül, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: