Könyv

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra? - Könyvajánló

2013. 03. 28. • Szerző: somlyaidori
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra? - Könyvajánló

Hiába az igényes, tetszetős borító, ilyen címmel valószínűleg nem nagyon lehet újat, érdekeset mutatni – gondoltam Jennifer E. Smith Vajon létezik szerelem első látásra? című könyvéről első ránézésre, rosszul. Egy sablonos szerelmi történetnél jóval többet kap az olvasó, és ha maradandó élményt nem is nyújt a regény, mindenképp kellemes meglepetés.

Vannak azok a könyvek, amelyeknél már néhány oldal után teljesen egyértelmű, hogy kik, és milyen úton jutnak el a kiszámítható befejezésig, így első nekifutásra ettől a regénytől sem vártam mást, vagy többet. Szerencsére csalódnom kellett, amikor kiderült, hogy a szeretet, illetve a szerelem természete nem két, és nem is négy emberen keresztül lesz bemutatva, és főleg nem az unalomig ismételt formában.
 
Az egy nap alatt játszódó történet egy repülőtéren kezdődik, ahol a 17 éves Hadley épp lekési a gépét, amellyel időben érkezett volna apja második esküvőjére, Londonba. Bár szíve mélyén nem is szeretne menni, jegyet vált egy néhány órával későbbi járatra, a köztes időben pedig megismerkedik az angliai születésű, Amerikában tanuló Oliverrel, akivel még a jegyük is (majdnem) egymás mellé szól. A repülőn beszélgetéssel töltött néhány óra mindkettőjük napjára – és talán életére is – nagy hatással van, a hirtelen elválás után, a körülmények ellenére újra és újra megtalálják egymást. Környezetük, korábbi életük és családjuk azonban legalább akkora szerepet kap a regényben, mint a két fiatal – ha nem nagyobbat.

Pont ezért érzem megtévesztőnek a könyv címét, hiszen sokan nem vevők arra a fajta romantikára, ahol a két szereplő már az első oldalakon egymásra talál, majd erőltetett álproblémákon keresztül eljut egy még boldogabb befejezésig. Jelen esetben szó sincs ilyesmiről. A családi konfliktusok, valamint a szülő-gyerek kapcsolatok a történet leghangsúlyosabb részei, leginkább ezek feldolgozásában és megoldásában támogatja egymást Hadley és Oliver, akik közben – nem mellesleg – egymáshoz is közel kerülnek.

Az alapötleten túl a könyv legnagyobb erénye a felépítése és mértéktartása: jól szerkesztett, pontos, nem túlnyújtott, egy oldallal sem hosszabb, mint lennie kéne, nem szirupos, nem hatásvadász. A szereplők megfelelően kidolgozottak és szerethetőek, problémáik, konfliktusaik érthetőek, átérezhetőek. Mivel a történet időben nincs elhelyezve, feltételezhető, hogy napjainkban játszódik, ami kérdéseket vethet fel olvasás közben. Nehéz elképzelni ugyanis, hogy két, egymásnak szimpatikus XXI. századi tizenéves nem cserél telefonszámot, illetve online elérhetőségeket a későbbi kapcsolattartás reményében. Ez azonban tökéletesen elhanyagolható apróság, hiszen ez a fajta modernség a sorsszerű találkozások kárára ment volna. A hibák keresése helyett érdemes egyből a nem túl távoli múltba helyezni az eseményeket.

A Vajon létezik szerelem első látásra? helyenként szomorú, megható, összességében mégis pozitív hangvételű regény. Talán nem meglepő, hogy a címben feltett kérdésre nem kapunk egyértelmű választ, és a világmegváltó kijelentések is elmaradnak, elolvasása mégis ajánlott mindenkinek, aki nyitott az egyszerű, de jól megírt történetekre.
 
 
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
Kiadás éve: 2012

 


Szerző:
somlyaidori
Budapest

1986
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Duncan Shelley: Amer és az amazonok - KönyvajánlóDuncan Shelley: Amer és az amazonok - Könyvajánló
Duncan shelley Amer-sorozatának negyedik kötetében, Amer ( mint a férfiakban lakozó lélek ) nagy kihívásnak néz elébe, tisztelni ...
Boldog reggelBoldog reggel
Reggel fél hat. Sötét kint, sötét bent. Igazi tél. Zsuzsa álmosan keresi a lámpa kapcsolóját. Jó lenne még kicsit pihenni, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: