Film

LAPD – a zsarunak élnie kell

2012. 11. 07. • Szerző: littledevil
LAPD – a zsarunak élnie kell

Az utolsó műszak címe nem hagy kétséget afelől, hogy a film végén valakinek meg kell halnia. Ettől független, aki szán egy kis időt David Ayer legújabb filmjére, nagy eséllyel nem fog csalódni, a rendező, aki a film forgatókönyvírója is egyben, fordulatokban és feszültségben gazdag alkotással ajándékozott meg minket, bőven van benne látnivaló, ami ébren tartja kíváncsiságunkat. A 2001-ben forgatott Oscar díjas Kiképzés forgatókönyve óta nem kérdés, ez a férfi ért a rendőrökhöz.

 

Az utolsó műszak bár tematikailag zsarufilm, műfaját tekintve éppannyira thriller, mint akciódráma. A filmet végigkísérő sok kézikamerás felvétel és több, amatőr dokumentumfilmeket idéző eszköz az ismeretterjesztő csatornákon sugárzott  „live” rendőrsorozatokat idézi fel. Ez segít abban, hogy egyrészt közelebb kerüljünk a szereplőkhöz –egy fajta Big Brother kukkolóként - másrészt a játékfilmes stílusjegyekkel ötvözve lássuk mind a két oldalt, hogyan és miért harcolnak a jó és rossz fiúk. A film színvilága és zenéje is segít abban, hogy belemerülhessünk a történetbe, a feszes vágás pedig eléri azt, hogy ne nézegessük az óránkat a moziban.
            Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) volt tengerészgyalogos kemény srác,  keresi az igazi nőt - természetesen munkaidőn kívül - és a veszélyes helyzeteket, nem véletlenül imádja Los Angeles gettóiban a járőrkocsizást.
            Mike Zavala (Michale Peña) egy nagy és zajos mexikói család sarja, boldog házasságban él. A két srác jó barát és egy csapat, bár gyakran húzzák egymást, szövetségük tűzön-vízen át kitart, ők a kapitányság fekete bárányai és fenegyerekei, ahol ők járnak, feltétlen történik valami.
            Az utolsó műszak szépen skiccelt portré a rendőrtársadalomról, mindenféle karakterrel megtűzdelve– a tökös, konzervatív kollégával, a kemény csajjal és az esélytelen tanonccal együtt. Olyan sokszínű a társaság, hogy  megtelik élettel a vászon azzal, mit jelenthet amerikai rendőrnek lenni.
Persze a sztoriból nem maradhatnak ki a rosszfiúk és a bűnözés, utóbbinak mindenféle aspektusa, melynek egy része a kitaszítottságból és szegénységből fakad, másik része a tanulatlanságból – aki nem bírja a motherfucker kifejezést sokszor végighallgatni, inkább ne vállalkozzon a filmre. Így lesznek mozaikok fegyver és drogkereskedelemről, embercsempészetből, égő házakról, utcai tűzharcokról, klánháborúról. Mert hogy két rendőrünk elszántsága , ösztönös megérzéseik, választásaik olyan nyomokhoz vezetik őket, melyek megpecsételik sorsukat. Az út során Brian megtalálja párját, Mike apa lesz, felnőnek önmagukhoz és hősökké válnak, bár ők maguk az út során mégsem érzik tetteiket hősiesnek.
Janet szerepében Anna Kendrick  nyújt még emlékezetes alakítást a két jófiúnk mellett, az Alkonyat mesék óta a színésznő  egyre jobb (az Egek urában is okozott már kellemes meglepetéseket).
Az utolsó jelenetért külön hálás vagyok a rendezőnek. Ha már végigjártuk vele az alvilágot és együtt izgultunk a két rendőrért, valakinek meg kellett halnia, a minimum az, hogy röhöghetünk még egy jót. Mert a nézőnek is élnie kell.
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Ég Velünk! (Keeping the Faith)Ég Velünk! (Keeping the Faith)
A film az emberi kapcsolatokról szól. A filmbéli idézet is erre utal: "Aki szeret, szeressen; aki pedig nem, annak az Úr ...
A nevem Khan - Film ajánlóA nevem Khan - Film ajánló
A nevem Khán és nem vagyok terrorista! - Ez a jelmondata annak a filmnek, amelyet legutóbb volt szerencsém megnézni. S bár ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: