Film

Miként zajlik egy óriáscégnél az állásinterjú? - kritika A vizsga (2009) című filmről

2013. 01. 24. • Szerző: Zsolt
Miként zajlik egy óriáscégnél az állásinterjú? - kritika A vizsga (2009) című filmről

Egyszer mindenki életében eljön az a pont, amikor állásinterjún kell részt vennie. Vagy már meg is tette néhányszor. A leendő munkavállaló ilyenkor elgondolkodik, mennyire is szeretné az adott állást.

A vizsga szereplői olyan dolgokat is megtesznek, amelyekre egy átlagember valószínűleg nem lenne képes.

Képzeljük el, hogy egy rejtélyes nagyvállalatnál akarjuk az egyetlen, jól fizető beosztást megkaparintani. Végül csak 8 jelölt marad. Ablakok nélküli, biztonsági őrrel "felszerelt", nyolc-nyolc padot, lapot és ceruzát, valamint egy nagy digitális visszaszámlálót tartalmazó teremben találjuk magunkat. Végül jön a vizsgabiztos, és ismerteti a vizsga menetét. 80 perc, egy kérdés, amelyre egyetlen válasz adható. Majd a kijelzőn megindul a számláló, és a próbatétel megkezdődik. Főhőseink ezzel a szituációval kerülnek szembe, de azt még nem sejtik, hogy a viselkedésük milyen mértékben fog megváltozni a percek múlásával.

A film az erkölcs témáját ötvözi azokkal az elemekkel, amelyekért egy thrillert megnézünk. Folyamatosan fenntartja a figyelmet, izgalmas. A szereplők nagymértékű bevonása észlelhető, gyakran csak párbeszéddel lendítik előre a cselekményt az alkotók. Zseniális forgatókönyvi húzás, hogy a karakterek valós neveit nem ismerjük, eleinte csak számmal vannak megjelölve, majd saját maguk ragasztanak a másikra egy becenevet, méghozzá külső jegyek alapján. Bár a produkció jól láthatóan alacsonyabb költségvetésből készült, szinte egyetlen helységben forgott le az egész, a zárt terekben mindig magas potenciál van (pl. repülőgépek, bevásárlóközpontok, liftek). Az ilyen mozikban a színészekre is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen jelentős mennyiségű párbeszédet kell hihetően előadniuk, és az érzelmeiket is valósághűen kell kimutatniuk. Itt ez tulajdonképpen sikerült is.
Ha valaki eddig nem figyelt volna oda az angol filmiparra, itt az ideje, hogy megnézze a 2009-es termés ezen darabját.
A meglepő befejezés garantált, nemcsak a teszt kimenetelére derül fény, hanem olyan dolgokat is megtud a néző, ami már a játékidő első perceiben foglalkoztat(hat)ta.

A BAFTA-díjra is jelölt alkotás 2012 decemberétől hazánkban is megvásárolható DVD-formátumban.
 

Feliratok: magyar, angol
Audiókommentár - a rendező és a vágó közreműködésével
Interjú - a szereplőkkel - MAGYAR FELIRATTAL
Előzetes - - MAGYAR FELIRATTAL
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:
https://www.facebook.com/JournalityFilmmania
Figyelem!
A Facebook újabb szigorítása szerint a klubok, oldalak által felrakott posztok véletlenszerűen, az oldalt kedvelők egy részéhez jutnak csak el. Ha továbbra is látni szeretnétek bejegyzéseinket, akkor az oldalunkon a tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) sorra. Itt létrehozhattok egy listát és megadhatjátok azt is, hogy a hírfolyamban megjelenjünk. Ez minden oldalra, klubra érvényes, amit követtek, ezért érdemes egy kis időt szánni rá, és a kedvenc oldalaitokon ezt a pár kattintást megtenni. Köszönjük!

Szerző:
Zsolt
Debrecen
Férfi
1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
V, mint Vérbosszú - DVD ajánlóV, mint Vérbosszú - DVD ajánló
A V, mint Vérbosszú egy antiutópia, ami a nem is olyan távoli jövőben, Londonban játszódik. A kritikák szerint ezt a filmet ...
Alice Csodaországban - DVD ajánlóAlice Csodaországban - DVD ajánló
A Charles Lutwidge Dodgson, állnevén Lewis Carroll, regénye által közismertté vált történet alapján elkészült Tim Burton ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: