Könyv

Pennamorzsák - könyvismertető

2013. 07. 28. • Szerző: adaware
Pennamorzsák - könyvismertető

Egri László, költő 2013 év elején megjelenő Pennamorzsák című verseskötetét helyeztem boncasztalra.

Kedvelem a versesköteteket, kortársat és klasszikust egyaránt. Mindig is vonzott az irodalom világa.
Az internetet böngészve több portálról köszönt vissza egy bizonyos kötet, amely a Pennamorzsák címet viseli. Rövid időn belül keltette fel az érdeklődésemet.
Kötet és szerző egyaránt. Mivel nem vagyok a képernyőről olvasás híve, éppen ezért sikeresen tettem szert egy nyomtatott példányra.

Pofás borító, élénk színek, semmi hivalkodás. Ezek voltak az első, kezdeti reakcióim, ahogy kezembe került az alkotás. Aztán elkezdtem szépen, komótosan végiglapozgatni oldalanként.
Nem túl terjedelmes mű, alig 40 költeményt tartalmaz. Viszont egy mű eredetiségét, különlegességét sohasem a terjedelem határozza meg. Ez a megállapításom jelen esetben is beigazolódott.
A verscímeket végigfutva máris különlegességre bukkantam. Smiley-k, hangulatjelek, internetes jelölések - no ez már valami új, gondoltam. Nyilvánvalóvá vált, hogy fiatal, az online világban kifejezetten jártas alkotó művét vettem magamhoz. Irodalom és modernizáció ötvöződése, zseniális,  XXI. századi húzás.

A költemények tematikájában is visszaköszön a világháló zavaros világa, mely meghatározza gyakorlatilag  mindennapjainkat. Aktuális téma, humorral vegyítve. Rendkívül széles a szerző érdeklődési köre és érzelmi világa. A szemtelen, csipkelődő, ironikus humortól kezdve a mély   melankóliáig és feszítő szerelmi érzésig minden megtalálható. A József Attila életrajz humoros átirata és a Szabó Lőrinc vers humorizálása nagyon lendületes, megmosolyogtató írások. Az elmúlásról, távozásról tudósító versek viszont helyenként elszomorítóak, elgondolkodtatóak.

Milyen is lehetne egy elmúlást trágyaló vers? A hatást eléri. Megragad, fejembe vésődik. Napok múlva is vissza visszatértek
bizonyos  sorok, hangzatos rigmusok. Gondolhatnánk, hogy egy éjszakás könnyed olvasmányról van szó. Tévedés. A teljes
befogadáshoz esetenként egy év is kevés lehet. Amint leraktam a kötetet, szinte észre se vettem, de újra és újra, hosszabb, rövidebb időre visszatáncolt a kezemre. A kortárs irodalomnak fricskát adó próféta-bírálat, a szerelmes versecskék, a gyermekded gondolatsorok vissza-visszakívánkoztak. Nem bántam meg a választást, sőt apró gyémántra bukkantam,
nem posztmodern, vulgáris, idegen kavalkádról van szó, hanem nagyon is letisztult, színvonalas munkáról.


Szerző:
adawareKövetem

« Előző cikk
Következő cikk »
A gyilkosság illúziója - könyvajánlóA gyilkosság illúziója - könyvajánló
Nellie Bly élete olyan motivációról tanúskodik, ami sokaknak adhat példát, akik az oknyomozó újságírói pályára szándékoznak ...
Dan Brown és az Inferno rejtélyeDan Brown és az Inferno rejtélye
Találgatások Dantéról, a magyarokról és Brown titkairól, viasz nélkül... ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: