Könyv

Réti László: Vérvonal

2014. 06. 10. • Szerző: NSI16
Réti László: Vérvonal

Az elmúlt hetekben, hónapokban nemcsak Magyarország, de az Európai Unió valamennyi tagállama választási lázban égett. Nem csak politikai pártok kampányvideói, hanem magára a szavazás tényére buzdító ötletes animációk is megjelentek a közösségi médiában. Nem csoda, hogy az állampolgárok ilyen felfokozott várakozással tekintettek az országgyűlési és európai választásokra, hiszen az eredmény hosszú évekre meghatározhatja egy nép vagy közösség sorsát.

A magyar „Tom Clancy”, Réti László Vérvonal című regénye nem is jelenhetett volna meg jobbkor, mint a választások előestéjén. A szerzőtől korábban sem állt távol a nagy ívű, politikai szálakkal gazdagon szőtt történetek elbeszélése, elég ha csak a könyveiben gyakran fel-fel bukkanó nemzetközi terroristákra, vagy politikusokra gondolunk, vagy éppen a teljes egészében politikai machinációkra kihegyezett Elnök című korábbi regényére, ahol Magyarország köztársasági elnöki székének megszerzése volt a tét. Ahogyan az említett Elnök- ben, Réti Lászlóra mind inkább jellemző, hogy történeteit hazai helyszínekre helyezi.
Március közepe-Magyarország a parlamenti választások lázában ég. A jelenlegi kormányfő egész stábja éjt nappallá téve az újraválasztás sikerén dolgozik. Ám a miniszterelnök rosszul áll, ha nem történik valami, biztosan ellenfele fog győzelmet aratni.
Eközben egy budapesti bankfiókban megismétlődik a móri tragédia: Egy rabló válogatás nélkül agyonlő mindenkit. A terrorelhárítás helyszínen tartózkodó tisztje azonban végez a gyilkossal. A Budapesti Rendőr-Főkapitányság nyomozni kezd az ügyben, amit Lovassy Márk, a nagy tapasztalatú, ám kiégett nyomozótiszt kapja a feladatot, hogy felderítse, ki és miért ölt a bankban.
A rendőrség korlátozott kapacitását azonban újabb és újabb halálesetek teszik próbára. Két rejtélyes halott az Uzsoki utcai kórházban, egy újabb az Árpád hídon. Majd a bűnüldözők között is aratni kezd a halál. Lovassy őrnagy egyre reménytelenebbül igyekszik tenni a dolgát, miközben a kormánypárti és ellenzéki elnökjelölt stábja egyaránt nyomást gyakorol rá. A rendőrtiszt főnökei hol támogatják, hol akadályokat gördítenek elé.
A főhős rendőrnyomozó karakterét, valamint a gyilkossági nyomozást az író olyan hitelességgel és részletgazdagsággal tárja az olvasó elé, hogy le sem tagadhatná, hogy maga is hosszú ideig bűnüldözőként szolgált. A hitelességre tehát nem lehet panasz.
Csak úgy, mint a fordulatokban bővelkedő történetvezetésre sem, hiszen a Réti Lászlótól megszokott módon szinte minden második fejezet tartogat egy (olykor kegyetlen) meglepetést vagy megdöbbentő csavart. A nem túl mélyen, de hitelesen ábrázolt szereplőit Réti úgy mozgatja, mintha egy sakktábla figurái lennének, a háttérben pedig a hatalom megtartására, illetve annak megszerzésére törekedő politikai csoportok mozgatják a szálakat. Így a kedves olvasó nem csak a már „megszokott” valósághű rendőri munkába, hanem a politikai kabinetek zárt tárgyalásaira, az alkuk világába is bepillantást nyerhet. A Vérvonalban nem a szerelmi szál a lényeg (bár nyomokban itt-ott az is fellelhető), hanem a kérlelhetetlen hatalomvágy, amely talán még a családot sem kíméli.
Réti László eddig megjelent könyvei, így jelen kritikai tárgya is olyan, mintha egy jó akciófilmet emelnénk le a polcról. Pörgős, értelmes, érthető, izgalmas. A Vérvonal tökéletesen beleillik az imént leírtakba, kérdés csupán az, mikor figyelnek fel az író immáron tetemes munkásságára a filmproducerek, hiszen minden alkotása nagyvászonért kiállt. Addig is javasolom, hogy „krimi szerda” néven ne a televíziót kapcsoljuk be, hanem emeljünk le egy Rétit a polcról. A minőségi szórakozás garantált lesz.


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
Takács Hajnal: Az asszony verve Takács Hajnal: Az asszony verve
Takács Hajnal könyve, Az asszony verve címmel új megközelítésben mutatja be az olvasóknak a párkapcsolati erőszakot. A nagyközönségnek ...
Mitch Albom - Az Idő UraMitch Albom - Az Idő Ura
Amióta az ember elkezdte mérni az időt, az élet egyszerű öröme odalett. Mindez az Idő Atyja, Dor lelkén szárad. Meg is kapta ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: