Film

Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló

2012. 10. 08. • Szerző: littledevil
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló

Adott három fiatal, két srác és egy lány, jól menő fűbusiness Kaliforniában, amit fel akar vásárolni egy mexikói drogkartell. Aztán még lesz sok szex, sok akció, sok vér, jó poénok és a végén… Nos, ezt sajnos nem árulhatom el, mert szeretném még legalább egyszer, de inkább kétszer megnézni a filmet a lincselés kockázata nélkül.

 

Komolyra fordítva a szót, Oliver Stone hamarosan bemutatásra kerülő filmje Don Winslow amerikai író 2010-ben kiadott azonos című regényéből készült.
 A történetet O- azaz Ophelia (Blake Lively) narrációja indítja el és zárja le, amiben megismerhetjük egy új típusú kapcsolat történetét – két férfi és egy nő  különös szerelmét, mindezt egy drogháború fejezetein keresztül.
 Chon (Taylor Kitsch) ex-katona, nemrég tért haza a napfényes Kaliforniába Afganisztánból, ahonnan is elhozta a Föld talán legjobb fűjének magvait barátjának Ben-nek (Aaron Johnson), hogy jól menő üzleti vállalkozást hozhassanak létre. Ben a jófiú, a történet kis Buddhája, aki erőszakmentes életet él, és hogy elkerülje a bűntudat leghalványabb gyanúját is, alapítványokat hoz létre a világ fejlődő országaiban, ahol idejének nagy részét azzal tölti, hogy a társadalom legaljára száműzött szegényeken igyekszik segíteni. Chon a keményfiú, aki bár ritkán alkalmaz erőszakot, tekintettel katonai múltjára, puszta megjelenése a helyszínen is elegendő fenyegetésképpen, ha esetleg valaki elfelejtene fizetni.
Ben és Chon szereti O-t. (Önkéntelenül Pauline Réage „O” története jutott eszembe. Vajon miért?)
Ben gyengéd szerető, míg Chon a vad,szenvedélyes bika, aki „O” szavaival élve, szeretné kikefélni magából a háború borzalmait. WARgasm, ez marad az ex-katonának.
 A jól menő üzleti vállalkozást megzavarja egy konkurens  mexikói drogkartell ügyködése. A főnökasszony  - bizony, bizony a főgonoszunk egy nő! - Elena (Salma Hayek) jobbkezétől, Lado-tól (Benecio del Toro) Chon és O fenyegető videót kapnak, melyben lefejeznek néhány élő embert.
(többek között ezért kapott a film a 18-as korhatáros besorolást)
 Ben hazatér jótékonysági útjáról és megkezdődik a diplomáciai tárgyalás a két cég között, annak ellenére, hogy Chon figyelmezteti barátját, nincs értelme tárgyalni, mert barbárokkal csak harcolni lehet. Miután a tervezett egyezség elmarad, Elena durvább eszközökhöz folyamodik, rövid megfigyelés után úgy dönt, a két jóbarátnak egyetlen gyenge pontja van, a lány, O maga.
 
 
 O-t elrabolják és fogva tartják, amíg a fiúk nem fizetnek és hódolnak be Elena akaratának. Kezdetét veszi a hajsza pénz, fű és leginkább a szeretett nő után, amely hajszában még jelentős szerepet tölt be Dennis (John Travolta) a rendőr, aki a drogelhárításnál dolgozik. Csakhogy a korrupció és az egymás elleni bizalmatlanság megkeveri a lapokat.
 Ben kénytelen rádöbbenni arra, hogy békés hozzáállása a jelenlegi helyzetben már nem megoldás és Chon oldalára állva felveszi a kesztyűt. No meg, az első gyilkos akció után nem sokkal kidobja a taccsot, mert azt hiszem, mégiscsak ez a normális emberi reakció, ha megölünk valakit.
 A történet végére mindenki elveszíti a naivitását, Ben és O is. Azt nem mondanám, hogy az ártatlanságukat. Ezt döntsék el a nézők maguk.
A film zenéje, a zseniális vágás, a váratlan fordulatok és a briliáns színészi játék mellett elrepül a film 131 perces játékideje. Salma Hayek és Benecio Del Toro számomra döbbenetesen hiteles antagonista- kontagonista páros.
A történet azzal a gondolattal zárul, barbárok vagyunk. Gyönyörű barbárok. Sokáig gondolkoztam és azt gondolom, igazuk van. O a történet folyamán egyszer felteszi a kérdést, egyáltalán ki bízott kiben. Jó kérdés. Ők hárman egymásban. Egy ágyban.
 
 Ennyi vért és kegyetlenséget látva – amit persze remekül finomít és ellenpontoz az Oliver Stone féle cinikus humor és a furcsa szerelmi szál – érdemes megkérdeznünk magunktól. Mi van, ha a korrupció és a bizalmatlanság sokkal veszélyesebb erre a világra nézve, mint a fű és a szex? Itt lenne az idő átértékelni a normákat?
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
2012 novemberében mutatják be a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) filmes alkotóközösség legújabb, saját gyártású ...
Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész - Batman: The Dark Knight Returns. Part 1) - 2012Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész - Batman:
Bruce Wayne már öreg és sokat szenvedett milliomosként él tíz éve, azonban Gotham minden eddiginél súlyosabb helyzete visszahozza ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: