Keresés: Adaptáció

SIN CITY: Ölni tudnál érte (2014.) - Filmajánló
Nagy várakozással váltottam jegyet a Sin City második részére, mert a Bűn városának 2005-ben bemutatott első része minden szempontból elnyerte tetszésemet. A több szálon futó cselekmény (Hartigan, Marv, Dwight), a lenyűgöző látványvilág, a zenei aláfestés, és az eszement vérfürdő igazi remekművé tette a képregényből készült filmadaptációt. Így aztán már régóta vártam a folytatást, amit – majd 10 év várakozást követően – idén meg is kaptam.


Valóra vált Szép remények - filmajánló
Mostanában elkényeztettek minket a filmkészítők, mert volt részünk jó pár remekbe szabott, romantikus kosztümös feldolgozásban. A Nyomorultak és az Anna Karenina után itt van a legújabb elvarázsolódás: a Szép remények című regény grandiózus adaptációja. A film után leginkább azon gondolkodám, hogy ha egyszer milliomos leszek, egyetlen luxus beruházásom lesz, mégpedig egy házimozi rendszer, és mellette a brit BBC Klasszikus Kollekciója, vagyis annak minden egyes darabja, hiánytalanul.


Anna Karenina - Könyv a Színházban, Színház a Filmen
Magyarországon januárban kerül mozikba az Anna Karenina legújabb filmváltozata, immáron a harmincadik. Lehet még újat mondani a témáról?


A SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS -kritika
Rendhagyó filmkritika az év legvártabb filmjéről filozófiai aspektusból.


A sötét lovag: Felemelkedés - A tökéletes befejezés
A film rendezője Christopher Nolan a tizenháromperces werkfilmben azt mondta, hogy a Batman trilógia megérdemel egy jó befejezést. Kétség nélkül ezt sikerült is megcsinálni.


Miért gagyik a verekedős videójáték-filmadaptációk
Hosszú, de legalább kimerítő értekezés a címben szereplő problémákról, filmeseknek, rajongóknak, és érdeklődőknek.


A csodálatos Pókember - kritika
A stúdiók a millenium után kitüntető figyelmet szenteltek a világot és annak lakóit folyamatosan megmenteni óhajtó, emberfeletti jótevőkre. Az évek során kiválóan igazolódott, hogy a társadalom különlegességei, miután a képregények oldalain hosszú és zökkenőmentes gazdag évek alatt olvasók százezreit nyerték meg maguknak, könnyűszerrel képesek a publikumot el-, azok pénzét pedig kivarázsolni a zsebekből.


Világpremier a Belvárosi Színházban
A 2011 nyarán bemutatott nagysikerű Esőember-adaptáció (Kulka János, Nagy Ervin) után, most újabb Oscar-díjas történetet visz színre a Belvárosi Színház. Az Orlai Produkció június 26-án mutatta be a nagyközönségnek Avery Corman Kramer kontra Kramer című regényét.


Vasember 2 DVD ajánló
Az első filmhez képest a második film is nagyot ütött. A film bővelkedik látványelemekben és hatalmas csatajelenetekben és nem utolsó sorban az AC/DC-nek köszönhetően remek zenei aláfestéssel is.


Szükségtelen felvarrás - A tetovált lány
Mit lehet mondani egy filmről, melynek befogadása közben Gus van Sant 1998-ban készült Psycho adaptációjának emlékképei ugranak be? Elárulom: nem sok jót.


Franco Zeffirelli
(1923-) Olasz színházi és filmrendező, akinek pergő ritmusú Shakespeare-adaptációi nyíltan a fiatal nézők „piacára” orientáltak.


Zöld lámpás - DVD ajánló
Szuperhősökből egyszerűen sosem elég. Az emberek ösztönösen szeretnek bele a világ álarcos megmentőibe, legyen az pók, denevér vagy kriptonit, ami azzá tette őket, amik. A filmkészítők ezt természetesen a végletekig kihasználják, hiszen épphogy kisétálunk a moziból, máris szembenéz velünk a következő hősjelölt.


Filmvásznon Szabó Magda regényei
Az Ajtó című Szabó Magda regény forgatása már zajlik, és néhány hete kering a sajtóban a hír, miszerint film készülhet egyik legismertebb regényéből, az Abigélből is.


Prince of persia – Perzsia hercege: Az idő homokja
Fsz.: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Reece Ritchie, Toby Kebbell, Richard Coyle, Steve Toussaint. R.: Mike Newell. 116 p.


Ha/Ver (Kick-Ass)
Egy újabb amerikai lúzerfilm? Nem egészen, de valami olyasmi. Szuperképesség nélküli szuperhősök VS. Maffia...


Adaptáció
Azt a folyamatot nevezzük adaptációnak, mely során a szem alkalmazkodik a látótér fénysűrűségéhez és a színingerekhez. Emiatt vagyunk képesek látni rendkívül szélsőséges fényviszonyok között is. Az adaptáció ideje függ a kezdeti és az állandósult állapothoz tartozó fénymennyiségtől. Az éjszakai látás az adaptáció egyik szélsőséges esete, fél óra is eltelhet mire a szem maximális érzékenységét eléri. Fordított esetben ez az idő csupán néhány másodperc. Ez az oka annak is hogy a napfényre kilépve percekig is káprázhat a szemünk, de napsütötte utcáról egy sötét terembe belépve nem látunk.