Keresés: Fényképezés

Mi kell a boldogsághoz? - Lee Dong Chun fotókiállítás
Legtöbbünknek a Csörsz utca hallatán rögvest a MOM Kulturális Központ, vagy ha ez előbbi nem is, de a MOM Bevásárlóközpont biztosan eszébe jut, található itt azonban egy másik „Központ” is, méghozzá a Koreai Kulturális Központ, mely alig több mint egy éves fennállása ellenére is meglehetősen nagy népszerűségnek örvend.


Fényképezés – Mi micsoda
25 Pont


A fényképezésről
20 Pont


Digitális fényképezés
50 Pont


Digitális fényképezés és eszközei
20 Pont


Digitális Fényképezés - 500 Tipp és trükk
25 Pont


Digitális Fényképezés - 500 Tipp és trükk
Chris Weston Kossuth Kiadó


Bojár Sándor
Magyar fényképész, sajtófotós, számos történelmi jelentőségű kép készítése fűződik nevéhez.


George Eastman
A Kodak gyár megalapítója, feltaláló, és nagy humanista. Kis méretű kompakt gépeivel megreformálta a fényképezést.


Fényképezés történelem


Fametszet
Magasnyomtatási eljárás, ahol a nyomódúc kiemelkedő részeiről nyomódik a festék a papírra A rajzot a művész tollal vagy irónnal, esetleg mechanikai úton vagy fényképezés útján átviszi egy csiszolt fadúcra, amelyet a fekete vonalakat meghagyva úgy mélyít ki vésők segítségével, hogy a fadúcról azután azt festékkel behengerelve, nyomdai úton lenyomatot készíthessen. A fametszet szülőhazája az ősi Kína. Innen terjedt el Ázsiában és Európában, ahol a 15. században már általános volt.


Alapszínek
A fényképezésben a három alapszín: A kék, a zöld és a vörös. Megkülönböztetünk még kiegészítő színeket, ezek a sárga, bíbor és a zöldeskék. Ezek a hozzájuk tartozó alapszíneket fehérré egészítik ki. Ezeknek a színes fényképezésben, de a színtanban is kiemelt szerepük van. A különböző hullámhosszú fényekre másként reagál az emberi szem, ez okozza a különböző színészleletet. Háromfajta érzékelő sejtet lehet megkülönböztetni, melyek érzékenysége a vörös, a zöld és a kék színeknél a legerősebb. Ezen színek kombinálásával a természetben fellelhető összes színt képesek vagyunk reprodukálni.


Árnyékmentes világítás
Olyan szórt fényű megvilágítás, melyben sem önárnyék, sem egyéb vetett árnyék nem keletkezik. Világos felületű műtermekben, indirekt derítéssel a diffúz, árnyékmentes fényhatás könnyebben valósítható meg. Jellegzetes felhasználása a tárgy, és reklámfényképezésben.


Hajfény
Portré-fényképezésnél, irányított jellegű díszítőfény.


Narancs szűrő
Fekete-fehér fényképezéshez. A saját színnek megfelelő árnyalatokat kivilágosítja, a komplementer színeket pedig sötétíti. Napfényes időben használják, az eget túlszűri, a felhőzet rajzát eltúlozza.


Panoráma objektív
Nagy látószögű, táj fényképezésére alkalmas objektív.


Sportfényképezés
Önálló műfajként a pillanatzár felfedezésétől és elterjedésétől tekinthetünk rá. A fényképezők mérete jelentősen csökkent, kezelhetőségük egyszerűsödött, az alapanyagok fényérzékenysége is jelentősen javult a XX század elejére. Ebben az időben terjedtek el igazán a versenysportok, sportegyesületek, egyletek alakulnak egymás után szerte a világon. A századforduló egyben a sajtófotó születésének ideje is, ezért a sportfotók többsége illusztrált sajtótermékekben jelenik meg.


Teleobjektív
Nagy gyújtótávolságú objektív, távoli tárgyak fényképezésére. Jellemző a kis mélységélesség. Gyújtótávolsága nagyobb 50mm-nél. Műteremben portréfotózásra is használható, valamint sportfotózásra, alacsony torzítása miatt. Kis látószöge miatt nagyítja a tárgyakat.


Vörös szem
Vakufényképezésnél jelentkezik, az illető pupillái vérvörösnek látszanak. Akkor jelentkezik, ha a modell pontosan a lencsébe néz, gyengén bevilágított helyszínnél. A villanófény visszatükröződése okozza a szemfenék erekkel gazdagon átszőtt érhártyájáról. Elővillantással csökkenthető.


Vörös szűrő
Fekete-fehér fényképezéshez. Napfényes vagy kissé párás időben használható. A kék égboltot sötétre, szinte feketére színezi, a kontrasztot fokozza, az árnyékos részek alulexponálttá válnak, drámai hatást kölcsönöz. Távoli képeknél a párásságot szűri.


Digitális fényképezés és eszközei
Pétery Kristóf Digitális fényképezés és eszközei LSI Kiadó Kft. 2006


Digitális fényképezés
Dékán István Az alapoktól a szakmai ismeretekig Dékán Könyvek 2006.


Zoom in
Baki Ádám A digitális fényképezés A-Z-ig Scolar Kft. 2008


A fényképezésről
Susan Sonstag Európa Könyvkiadó Kft. 2010


Fényképezés – Mi micsoda
Monica Beurer Tessloff és Babilon Kiadó 2007.