Keresés: Múzeum

Kincseskamrák - A csodák világa (Wunderkammer - World of Wonders)
Március 8-tól látható országszerte a művészmozikban a Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új művészeti ismeretterjesztő filmje, amely a Wunderkammer-ek történetét mutatja be a középkortól napjainkig.


Gulyáságyú és rohamsisak – A Nagy Háború gyomornézetből
2014. december 2. – 2015. május 31. időszaki kiállítás Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum


Hullámok hátán - Fabrizio Plessi Liquid Labyrinth című kiállítása a Ludwig Múzeumban
Fabrizio Pressi olasz születésú kortárs művész új kiállítása nyílt meg a Ludwig Múzeumban, Első ízben most látható Magyarországon először , melynek célja egy teljes át fogó képet adni művészetéről, amely hatalmas méretű installációiban ölt testet. A néhány festmény mellett elsősorban Plessi 2014 januárjában elkészített művei kaptak helyet a tárlaton.


Word Press Photo 2013
Ismét eltelt egy év, nem maradtunk idén sem Word Press Photo nélkül. A már megszokott helyszín, a Kossuth téri Néprajzi Múzeum adott ezúttal is otthont a neves sajtófotó kiállításnak.


Capa - A játékos
Nemrégiben volt szerencsém ellátogatni a Nemzeti Múzeum Capa kiállítására. Meglepett. Nem pont erre számítottam, nem számítottam arra, hogy ilyen érzéseket hoz ki belőlem.


Egy különleges éjszaka a Fővárosi Nagycirkuszban
A Fővárosi Nagycirkusz a tavalyi siker után idén is várta a látogatókat a Múzeumok éjszakáján, amely nagy népszerűségnek örvendett egy évvel ezelőtt is. A különleges előadásokra számtalan ember volt kíváncsi, hiszen a vendégek nem akartak elfogyni a bejárat előtti területről. A felnőttek és a gyerekek kígyózó sorban várták, hogy bejuthassanak a csodák színhelyére. Talán volt olyan ember is, aki gyerekként volt utoljára ezen a varázslatos helyen.


A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Amikor az ember tudatos, kölcsönös előnyökkel járó tömörülésekbe szerveződve megtanult élni, abban a pillanatban jelent meg a kereskedelem fogalma is. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban öt teremben mutatkozik meg a kereskedelem kiforrott, máig alig változott működése.


Jelentkezz! Vegyél részt a megnyitón, írj beszámolót: Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből - MKVM
Ha vállalod, hogy részt veszel a kiállítás megnyitóján 2013. június 13-án délután, és beszámolót írsz, jelentkezz!


Hay Fesztivál Budapest - Programajánló
Május 17–21. között a magyar közönség kortárs írókkal, költökkel, építészekkel, matematikusokkal, újságírókkal és muzsikusokkal ismerkedhet meg. A fesztiválnak a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Közép-Európai Egyetem (CEU) ad majd otthont, míg az esti zenei eseményekre a budapesti Akvárium Klubban kerül sor.


Ludwig Múzeum amatőr fotópályázat
Van egy jó fotód?! Itt az idő, hogy megmutasd a tehetséged! A Ludwig Múzeum amatőr fotópályázatot hirdet értékes nyereményekkel. Várjuk fotóitokat az alábbi kategóriákban: Dögös pasi, Stílus ikon, A szomszéd fiú, A tökéletes test, Superman.


Tanár úr, kérem, én filmeztem – filmes pályázat
A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com – European Short Film Centre a Bookline-nal együttműködésben kisfilmpályázatot hirdet “Tanár úr, kérem, én filmeztem.” címmel.


Megvalósult, és megvalósulatlan álmok - Reklám kiállítás
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum március 1-én nyíló kiállításán egy szemet és lelket gyönyörködtető válogatással találkozhatunk Erdély István, Gönczi Gebhardt Tibor, Haranghy Jenő, Repcze János, Rottler István és Tuszkay Márton reklám terveiből és vázlataiból.


Jelentkezz a két belépőért! Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: Megvalósult és megvalósulatlan álmok
Ha szeretnél részt venni a kiállítás megnyitóján másodmagaddal, és vállalod, hogy beszámolót írsz róla, amit csak nálunk jelentetsz meg, jelentkezz! Időpont: 2013 Február 28. 17 óra


Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
2012. november 13. napján hiánypótló kiállítás nyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, az 1956-os eseményekről, és a korszakra jellemző tragikus emberi sorsokról. A kiállítási terembe lépve a látogatót olyan érzés fogja el, mintha maga is a pesti utcán lenne 1956-ban, hirdető oszlop, korabeli újságok a magyarországi harcok eseményeivel illusztrált címlapjai, csaknem életnagyságúra kinagyított szabadságharcosokról készült fényképek olyan elrendezésben, mintha körülöttünk állnának.


Kortárskodások Günther Uecker-rel
Alvó szegek a jéghideg falakban – jut eszembe Pilinszky gyönyörű Négysorosának a parafrázisa, ahogy a Günther Uecker alkotások között lépdelek lassan, a Szépművészeti Múzeumban.


Cezanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő
Szenvedély. Határozott vonalvezetés, és elnagyolt ecsetkezelés találkozása. Egy sokoldalú művész, kinek erős kontúrjait az expresszionizmusba hajló, posztimpresszionista festők élénk, ugyanakkor elmosódott, egybeolvadó színei fedik el. Meleg és hideg árnyalatok, fény és árnyék összeolvadása a tájban. A Cezanne-i „vasszigor”, és a fényárban fürdő lágy vonások, zavart összemosódásának lehetünk szemtanúi a Szépművészeti Múzeum rendhagyó, káprázatos Cezanne tárlatán, mely 2012. október 26-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.


Auguste Rodin kiállítása a Szépművészeti múzeumban
Sz mint Szépművészeti múzeum – végre a betű nemes használatában Mácsai István (Mácsai Pál édesapja – a szerk.) festményében! Sz mint szín, sz mint szép, sz mint szív, és sz mint szeretem. Sz mint a szirének kizárólag a görög mitológiában megrekedt gyilokban ragadt tengeri nimfák. Sz mint szó, sz mint keresztény szabad akarat. Sz mint számomra egy Isten van, és sz mint színes pillanat nélkül nincs örök szobor. Sz mint sziporkázó szikra. Emberek figyelem! Az egerek úgyse értik, érzik – ezt se.


A bakelit Pobjedától a holdautón keresztül a bűvös kockáig
A magyar játékgyártás történetét mutatja be 1945-1989-között a Játékország című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat a játékokon keresztül a korszak gazdaságirányítási rendszerébe és az ipari termelés sajátosságaiba is bepillantást ad.


XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
"Mindenkiben van valami, ami érinthetetlen. Ez független országoktól, rendszerektől, még az embertől is. Az életből fakad. Az emberi élet egyszeri és megismételhetetlen megnyilvánulásából. Ez az, amit csak önmagunkon érthetünk meg. Csak egyszer és örökre. Az életből létezés lesz, az egyszeriből egyetemes, az esetlegesből megkerülhetetlen. Mindannyiunkból a legtöbb. Az elérhetetlen. Megkíséreljük a másikban megérinteni. Mindenkiben." (Kopek Gábor, rektor)


Cézanne, a retrográd rebellis
A 2003-as ’Monet és barátai’, valamint a 2006-os ’Van Gogh Budapesten’ grandiózus kiállítások után egyedülálló, teljesen újszerű megközelítésből interpretált tárlat nyílt tegnap a Szépművészeti Múzeumban, Cézanne és a múlt címmel.


Cézanne másként
A Szépművészeti Múzeum nagyvolumenű kezdeményezése során az elmúlt évtizedben olyan festőgéniuszok grandiózus tárlatait láthattuk, mint Monet vagy Van Gogh, Rembrandt és Picasso, Goya, Miró, és ezzel a felsorolásnak koránt sincs vége. Október 26-án az a Paul Cézanne kerül górcső alá, aki életműve téziseként vallotta a következőt: „Ne azt fessük, amit látni vélünk, hanem amit valóban látunk is.” – ezzel át is lépte az impresszionisták nagyra nőtt árnyékát, és már a radikális modernizmus felé mozdult el.


In memoriam Örkény
Abszurd, groteszk, keserűség és nevetés, meg persze a dobozok. 100 éve született a fekete humor magyarországi nagykövete, az egyperces műfajának megteremtője, Örkény István. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása méltóképp üdvözli a mérnököt, aki mégsem a számok, hanem a betűk útján lett halhatatlanná.


Szépművészeti szinesztézia
Talán ázott sötétségben látszik csupán az erős fény. Talán szeptember 13-a volt a legalkalmasabb időpont a Múzeum + Irodalom megrendezésére a Szépművészeti Múzeumban. Talán a dátum nem is számít, hiszen a transzcendentális érzékek útja örök, a mitológikus jelképek erdeje kacskaringósan egyenes.


Múzeumok éjszakája a Fővárosi Nagycirkuszban
A kultúra hozzátartozik az életünkhöz, formáljuk, hagyományokat őrzünk, tápláljuk. Fontos, hogy már gyermekkorban megmutassuk a gyerekeknek mennyi mindent tanulhatnak egy-egy olyakor unalmasnak tűnő múzeumlátogatás során.


Sziklakórház a legőrültebb éjszakán
Az idei tízedik Múzeumok Éjszakáján ismét kinyitotta kapuit a Sziklakórház. Akik elég élelmesek voltak és a helyszínen vásárolták meg a jegyüket, vagy elővételben, a múzeumban azok hat óra előtt mehettek be egy hosszabb hatvan perces túravezetésre.


Kis vasárnapi művelődés a Szépművészetiben
A fiatal közönség nem mindig fogékony a múzeumi „kirándulásokra”. Talán azért, mert a kisiskolások még nem értik meg azt a világot, amiről a múzeumok és a kiállítások többsége szól. Nem volt ez másként velem sem. Gyermekkoromban nekem is csak egy kötelező program volt, amin ott kell lennem, de az érdeklődésemet nem sok esetben tudta lekötni egy-egy tárlat.


Bűbájos Boszorkánymúzeum
Manapság, ha valaki tudomást szerez arról, hogy Budapesten, a Visegrádi utcában létezik egy Boszorkánymúzeum, feltehetően szkeptikusan eltöpreng azon, vajon mit is takarhat ez a szó. Mi utánajártunk, és határozottan állíthatom, nem egy mágikus, csúf gonosz boszorkákat felsorakoztató vértócsás barlanggal szembesültünk.


Csokoládé múzeum
Egyszer volt, hol nem volt, volt egy vadászkúria, mely 1902-ben épült gróf Wágner családja számára Budapesten, a mai Bekecs utcában. Időközben a család kivándorolt az országból és a kúria a II. világháború után közintézményi feladatokat látott el, de mikor már erre is alkalmatlan volt az önkormányzat úgy döntött, hogy értékesíti. Így sikerült egy vállalkozónak megvásárolnia 1998-ban és fáradtságos munkával 2008-ban megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, mint a Csokoládé Múzeum.


Talpra magyar! - Ezüstgerely művészeti pályázat
Talpra magyar! - Ez egy rövidfilm, amely a 2011-es Ezüstgerely művészeti pályázatra készült, amelyet a Magyar Sportmúzeum és a Magyar Olimpiai Bizottság írt ki.


Képzések: ELTE Filmtudomány tanszék
1088 Budapest Múzeum körút 6-8. főépület