Film

Éjsötét árnyék kritika

2012. 08. 14. • Szerző: Sisonyomozo
Éjsötét árnyék kritika

Tim Burton és Johnny Depp ismét új filmbe fogott, immáron nyolcadik alkalommal. Az új téma a dark-os, vámpíros sötét világ, a benne rejlő összes titokkal és átokkal. Vér, fekete humor, retro… Szeptember 19-től kapható DVD-n és Blu-rayen is.

 

A filmelőzetes és a neki szánt reklám alapján arra vártam, hogy a moziban telt ház lesz. Hát nem így lett. Gyakorlatilag kb 10 ember ült az egész nézőtéren, ami már kapásból furcsának számított, hisz Johnny Depp neve már önmagában sokat szokott dobni a latban. Hát még így, Burton-nel kiegészítve.
A film ijesztő történettel indul, egy XVIII. századi úriember vámpírrá válását láthatjuk. Barnabas Collins (Johnny Depp) sikeres mindenben, csak a szerelemben nem. Angelique Bouchard (Eva Green, a boszorkány) szerelmes a vámpírba, ám az nem viszonozza érzelmeit, helyette egy fiatal lányba szeret bele, akit ezért a gonosz boszorkány megöl, majd Barnabas-t vámpírrá változtatja. Angelique 200 évre egy koporsóba záratva elásatja Barnabas-t, akit egy szerencsés véletlen folytán kiásnak.
 

Az ősvámpír ekkor tér vissza családjába. A film ezen pontján még számos jó poént elsütnek, és itt látszik Depp kiváló színészi teljesítménye is: ahogy találkozik a XX. századi „találmányokkal”. A nézőtéren még nevetések hallatszanak, ám később ez már nem igazán mondható el. Ahogy halad előre a történet, annyira megszürkül a film. A trailer alapján két órás tömény nevetésre lehet számítani, ehelyett pedig csupán pár poént kap az ember. Barnabas próbál beilleszkedni, ám ez időbe telik. A film jelen ideje pedig az 1970-es évek. A díszlet és a környezet dicséretes, jól átadta a hangulatot. Felvillantanak számos elemet, ami ezekre az időkre jellemző: megjelennek a hippik, az öltözködés is nagyon jellegzetes, emellett pedig a házak, az utcák stílusa is roppant hangulatfestő.
Minden karakterben van valamilyen csavar, hogy láthassuk mennyire különleges vidék is Collinwood. Ez a sok specifikus tulajdonság pedig már-már annyira sok, hogy a film végére, mikor kiderül a tinédzser lányról (Chloe Grace Moretz), hogy valójában vérfarkas-amit még a családja elől is eltitkolt- a néző nem tudja eldönteni, hogy sírjon e vagy nevessen.
A sminkek borzasztó mód eltúlzottak, ami egyébként igen zavaró, de ez Tim Burton filmjeinek már bevett jellegzetessége. Így a láthatóan hófehérre vakolt vámpír és a félig farkas félig ember lány borzasztóan hajaz a Twilight saga-ra. Meg persze a végén a jelenet: Barnabas, a vámpír megmenti halandó szerelme életét, méghozzá úgy, hogy az utolsó pillanatban őt is vámpírrá változtatja.
A mozi viszonylag hosszúra sikeredett, 113 perc. Rengeteg olyan jelenet van benne, amiről az az érzésem, hogy nyugodtan kihagyhatták volna, a történet úgy is megállna. Ugyanis miről is szól a film? Hát nagyjából annyiról, amit az elején kifejtettem. A boszorkány 200 év után is tovább üldözi a vámpírt szerelmével, miközben Barnabass beleszeret a család új nevelőnőjébe. Ja és igen. A film végén a jó győzedelmeskedik. Hogy is történhetne másképp?
 
A végén jó a csattanó, ahol kifejtik a „vér nem válik vízzé” kifejezést, mely itt új értelmet nyer. A látványos show elemek pedig a fináléban megállják a helyüket, akárcsak a motívumok. (Például, amikor a boszorkány élete utolsó percében kitépi szívét, de mivel Barnabass nem fogadja el, saját testével együtt, akárcsak egy porcelán darabokra hull. Hiába, látványban még mindig nagyon jók a Tim Burton filmek.)
Mindent egybevetve nem borzasztó a film, viszont nem is valami izgalmas. Aki úgy ül neki megnézni, hogy tudja, hogy nem a maximumra törekedtek, csupán az arany középútra- értsd: szórakoztasson is, haladjon a történet is, de legyen benne némi izgalom is-, az nem érez csalódást a film végére sem. Deppet láthattuk már jobb szerepekben és jobb filmekben is, bár az akarat, hogy átélje a szerepét itt is látszik. Tim Burton pedig hozta a megszokott világát. Ki tudja, ezek után mit hozhat a kilencedik film.
 

A DVD TECHNIKAI INFOI:

Hangok: magyar, angol, lengyel (5.1), török (2.0)

Feliratok: magyar, angol (halláskárosultaknak), bolgár, lengyel, portugál, román, szerb, török

Játékidő: 108 perc

Képarány: 1.85:1

A DVD EXTRÁI (magyar felirattal):

  • Collinsék: Minden családnak megvannak a maga démonai

A BD TECHNIKAI INFOI:

Hangok: angol (7.1 DTS-HD), magyar, cseh, lengyel, orosz, ukrán (5.1), török (2.0)

Feliratok: magyar, angol (halláskárosultaknak), arab, bolgár, cseh, dán, észt, finn, héber, horvát, izlandi, lengyel, lett, litván, norvég, orosz, portugál, román, svéd, szerb, szlovén, török

Játékidő: 113 perc

Képarány: 1.85:1

A BD EXTRÁI (magyar felirattal):

  • Tudd meg kilenc kulisszák mögé kalauzoló fókuszpontból, hogyan készítette határtalan fantáziájával Tim Burton és Johnny Depp az Éjsötét árnyékot.
  • KIMARADT JELENETEK
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 

 


Szerző:
Sisonyomozo
Budapest

1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Folytatódik a Másnaposság! - HarmadnaposokFolytatódik a Másnaposság! - Harmadnaposok
A Harmadnaposok című filmet szeretném nektek bemutatni. A sztori hasonló az előző részekhez, azaz házasság és legénybúcsú ...
A sötét lovag: Felemelkedés - A tökéletes befejezésA sötét lovag: Felemelkedés - A tökéletes befejezés
A film rendezője Christopher Nolan a tizenháromperces werkfilmben azt mondta, hogy a Batman trilógia megérdemel egy jó befejezést. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: