Könyv

Érdekesen unalmas – Daniel Glattauer: Örökké Tiéd - Könyvajánló

2013. 06. 14. • Szerző: somlyaidori
Érdekesen unalmas – Daniel Glattauer: Örökké Tiéd - Könyvajánló

A Gyógyír északi szélre és A hetedik hullám után újabb Daniel Glattauer regény jelent meg magyar nyelven, Örökké Tiéd címmel. „Thrillerbe torkolló szerelmi történet. Humoros, fordulatos, lélegzetelállító.” – írja róla a Die Presse. Bár igazuk lenne!

Judith harmincas, egyedülálló nő, napközben a családi lámpaboltot vezeti, esténként barátaival találkozik. Látszólag nem is vágyik ennél többre, mégis megváltozik az élete, amikor megismeri Hannest. A negyvenkét éves, nőtlen építésszel kezdetben jól alakul a kapcsolatuk, szülei, barátai is rajonganak a férfiért, mégis vannak intő jelek. Hannes szerelme fojtogató, amikor szakításra kerül sor, nem képes elfogadni barátnője döntését. Továbbra is jelen szeretne lenni az életében, akár a tudtán kívül is, bármi áron. Judith magára marad félelmeivel, egyedül Bianca, az üzletében dolgozó tizenéves gyakornoklány próbál segíteni problémái megoldásában és Hannes titkainak kiderítésében.

Daniel Glattauer ért a hangulatteremtéshez, már az első oldalak után érezhető az a feszültség, az a nyomasztó légkör, ami a regény egészét végigkíséri. Ez a felütés pörgősebb, jobban adagolt folytatást igényelt volna; a történet közepére elfogy a lendület, és az utolsó oldalakig nem is tér vissza. A tizenöt fejezet egy-egy fázist jelöl a főszereplők közös életében, illetve később Judith harcában, a megoldás, és az ahhoz vezető út viszont – ami kifejezetten izgalmas lehetett volna – nagyon kevés teret kapott. Ugyanígy háttérbe szorult a szereplők múltja, családdal, barátokkal való viszonya, és a lélektani folyamatok sem voltak annyira hangsúlyosak, amennyire egy ilyen jellegű történet megkívánta volna. Az, hogy a hiányosságok ellenére mégis lehet drukkolni a megfelelő befejezésnek, valószínűleg Glattauer rutinjának és stílusának tudható be.
 
Az Örökké Tiéd az író korábbi műveivel szemben egyértelműen alulmarad. Az alapötlet nem kimondottan egyedi, de jó, a megvalósítást viszont a legnagyobb jóindulattal is csak közepesnek lehet nevezni. Mivel a könyv műfajilag nehezen behatárolható – sem a romantika, sem a thriller irányába nem dől el igazán –, hibáival együtt is széles körben lehet népszerű, a maradandó olvasmányélményre vágyóknak viszont valószínűleg erős hiányérzetük lesz a regény elolvasása után.
 

Daniel Glattauer: Örökké Tiéd
Park Kiadó, 2013


Szerző:
somlyaidori
Budapest

1986
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Carol McCleary – A gyilkosság alkímiája - KönyvajánlóCarol McCleary – A gyilkosság alkímiája - Könyvajánló
Párizs – szerelem, gyönyörű épületek, romantika, virágok, művészet… Az emberek többségének ezek a szavak jutnak ...
És ő válaszul megírta Az accrai kéziratokat – Paulo Coelho, könyvajánlóÉs ő válaszul megírta Az accrai kéziratokat –
Mi az élet? Mi hajt bennünket? Mi a magány és mi a szépség? Miért félünk a változástól? Hogyan tudunk önmagunk korlátain ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: