Komment

Önkéntesnek lenni jó

2017. 12. 20. • Szerző: MolVik
Önkéntesnek lenni jó

Ahogy közeledik a karácsonyi ünnepkör, talán a keményebb lelkű embertársaink szíve is hamarabb megenyhül. Ilyenkor hamarabb eszünkbe jut, hogy adni jó. Nagyon sok formája lehet a segítségnyújtásnak, a lényeg hogy önzetlenül adjunk. Másoknak adni amúgy is jobb, mint kapni. Ennek egyik formája az önkénteskedés és ehhez nem is kell távoli vidékre utaznunk, hogy egy rászorulónak segítő jobbot nyújtsunk. Sok segítségre váró ember van a környezetünkben is.

 Arról nem is beszélve, mennyi dolog szól mellette. Az önkéntességnek önbizalom növelő ereje van, közösséget épít, új barátokkal lehet megismerkedni, erősíti a kölcsönösséget, segíti az integrációt. A szolidaritás egyik legfontosabb építő ereje, a fiataloknak új kihívás és fontos lépcsőfok lehet a felnőtté válás folyamatában. Sok kutatás megerősíti, hogy az ilyen jellegű munka jobbá teszi az életet, jót tesz az egészségnek és szociálisan érzékenyebbé teszi az embereket. Európában a szerzetesrendek által már a középkorban megjelent az önkéntes munka. A későbbiekben szerepet vállaltak az akkori iparosok szervezetei a céhek is. Ausztriában például a tűzoltóság 95 %-ban önkéntesekből áll, mindössze 6 város rendelkezik hivatásos állománnyal. Az önkéntes tűzoltók száma pedig megközelíti a 300 ezer főt.

A segítségnyújtásnak számos formája van, lehet időseknek segíteni, adományt gyűjteni és annak célba juttatásában részt venni, hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását támogatni. Állat menhelyi és alapítványi ingyenes munkákat vállalni, utcán élőknek ételt osztani. Különösen a téli hónapokban figyeljünk fokozottabban az utcán élő és az egyedülálló idős emberekre, hiszen az életük múlhat akár egy telefonhíváson. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületénél, a Magyar Vöröskeresztnél, a Menhely és Támasz alapítványnál és a Periféria egyesületnél is kérhetünk segítséget vagy a 104-es telefonszámon. Ezeknél a szervezeteknél önkéntes segítő lehetőség is van. A netes keresőbe beírva minden régióban találunk segítő munkát kínáló oldalakat. Ha pedig kalandvágyóak vagyunk, fiatalok és jól beszélünk idegen nyelveket, akkor számos külföldi szervezet kínál lehetőséget a külföldön történő segítő munkára. Ilyen pl a WWOF, Turtle Teams,  Trip Leader,  for HF Holidays,  United Nations Volunteers és a Help Exchange.

A hazai szervezeteknél egyszerű regisztráció után, a felkínált lehetőségek közül kiválasztva a legszimpatikusabbat, máris elkezdhetjük az önzetlen és ingyenes segítségnyújtást. Sokáig tart, míg rájövünk, de megéri, hogy adni jobb, mint kapni.


Szerző:
MolVik
MolVik
Debrecen
Férfi
1983
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Globálisan gondolkodvaGlobálisan gondolkodva
Nem tudom más hogyan van vele, de én már kezdek nagyon kiborulni, ha beborul az ég felettem, és a sokat harangozott globális ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: